Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

 eTwinning 2018

"Europäischer Tag der Sprachen"
Griechenland-Polen-Türkei

Griechenland-Thessaloniki




Unsere Videos

sich vorstellen

Unser Projekt

Polen (Gdynia)
sich vorstellen
   



das Projekt
          

Türkei (Liman Mahallesi - Has School)  
sich vorstellen
das Projekt
 


 
© Council of Europe, Strasbourg www.coe.int/EDL

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που εκπροσωπούνται στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ενθαρρύνονται να μάθουν περισσότερες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, στο σχολείο ή εκτός σχολείου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχοντας πεισθεί ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για επίτευξη μεγαλύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας, προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. 
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από το 2001.

To 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο ψηφιδωτό από πολιτιστικές και δημιουργικές εκφράσεις, η κληρονομιά μας τόσο από τις προηγούμενες γενιές των Ευρωπαίων όσο και αυτή για εκείνους που έρχονται.

Οι μεγαλύτερες λέξεις
Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για την αγάπη τους για τις μεγάλες λέξεις, αλλά δεν είναι οι μόνοι που επιθυμούν να δημιουργούν σύνθετες λέξεις ως ουσιαστικά. Ο αρχαίος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης επινόησε τη λέξη με τα 183 γράμματα, λόπαδο-τεμαχο-σελαχο-γαλεο-κρανιο-λειψανο-δριμ-υπο-τριμματο-σιλφιο-καραβο-μελιτο-κατακεχυμενο-κιχλ-επι-κοσσυφο-φατο-περιστερ-αλεκτρυον-οπτο-κεφαλλιο-κιγκλο-πελειο-λαγωο-σιραιο-βαφη-τραγανο-πτερύγων, που σημαίνει ένα πιάτο που αποτελείται από όλα τα είδη λιχουδιών, ψαριών, πτηνών και σαλτσών.

Μια γερμανική λέξη με 67 γράμματα είναι:

Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung

που σημαίνει...κανονισμός σχετικά με τις αρμοδιότητες.

“Μύρισε Σινεμά” 3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών

17o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ΣΤ1/ΣΤ2 τμήμα Γερμανικών (Κιχάκη Αναστασία)       Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περι...