Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Projekt "Was ist Deutsch?" Σκαθάρι (αυτοκίνητο) / VW Käfer

1.Grundschule Neapolis Thessaloniki, Griechenland 2018
5.Klasse
Σκαθάρι (Käfer ή Volkswagen Beetle) , ήταν το πρώτο χρονολογικά αυτοκίνητο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που παρήχθη από τον Αύγουστο του 1938 έως τον Ιούλιο του 2003 όπου κατασκευάστηκαν συνολικά 21.529.464 αντίτυπα. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό με τα ονόματα Σκαραβαίος, Χελώνα και Κατσαριδάκι. Το τελευταίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε στη μετάφραση της σειράς ταινιών της Ντίσνεϋ με πρωταγωνιστή ένα Κατσαριδάκι ονόματι Χέρμπυ (Herbie). 
Η δημιουργία του μοντέλου προήλθε από τις προσπάθειες της Ναζιστικής Γερμανίας να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο για το λαό. Το 1931, ο Φέρντιναντ Πόρσε ίδρυσε την εταιρεία Porsche GmbH. 
Ferdinand Porsche
https://de.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Porsche
 Το πρώτο πρόγραμμα της εταιρείας για μοντέλο παραγωγής, ήταν η σχεδίαση ενός αυτοκινήτου «του λαού» που θα ήταν προσβάσιμο για αγορά από όλο το λαό και, γι' αυτό τον λόγο, το πρότζεκτ ονομάστηκε Volkswagen (αυτοκίνητο του λαού).
Το πρόγραμμα αυτό το χρηματοδότησε ο  Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του σχεδίου, καθώς λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, που έγινε τον Ιανουάριο του 1933, είχε ήδη επινοήσει την ιδέα της κατασκευής ενός τεράστιου δικτύου αυτοκινητοδρόμων, που τελικά όντως κατασκευάστηκε και ονομάστηκε Autobahn, αλλά γνώριζε ότι η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού δεν είχε κανένα αυτοκίνητο. Έχοντας έτσι αντιληφθεί την ανάγκη της διάδοσης των αυτοκινήτων στο σύνολο της λαϊκής μάζας, έδωσε τις βασικές οδηγίες στον Πόρσε τον Μάιο του 1934.Αναλύοντας τα σχέδιά του στον Πόρσε, του ζήτησε να είναι μικρομεσαίων διαστάσεων, ανθεκτικό στα δύσκολα, με αξιόπιστο αερόψυκτο κινητήρα, χαμηλή κατανάλωση που να μην υπερβαίνει τα 7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, εύκολη συντήρηση και μηχανική επισκευή, όταν θα χρειαζόταν, και με μέγιστη τιμή πώλησης τα 990 μάρκα, ισοδύναμη με την τιμή μιας μοτοσυκλέτας τότε ή με 4.000 € σήμερα (ο μέσος γερμανικός μισθός το 1939, όταν λανσαρίστηκε, ήταν 200 με 300 μάρκα). Επιπλέον βασική οδηγία, ήταν να μπορεί να μεταφέρει 4 ενήλικες ή 2 ενήλικες και 3 παιδιά, με ταχύτητα 100 km/h.
Ο διάσημος Σκαραβαίος υπήρξε και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ένα διαχρονικό σύμβολο μίας ολόκληρης εποχής και πολλών διαδοχικών γενεών. Σε παγκόσμια κλίμακα, παραμένει ένα από τα πλέον μυθικά μοντέλα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και συχνά θεωρείται από το ευρύ κοινό ως το μοντέλο με τον άτυπο τίτλο της «νούμερο 1» πιο αναγνωρίσιμης φιγούρας στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να έχει πάρα πολλούς οπαδούς και μεγάλο αριθμό συλλόγων, σε πολλά κράτη όλων των ηπείρων. 
VW 2018
                                             
          
            last Edition 2013

πηγές: 

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Pausenspiele (eTwinning 2018)

eTwinning 2018

Pausenspiele

Spiele auf dem Schulhof ...... spielen auf dem Schulhof......aktive Pause machen.

Deutschland- Lanz 

Friedrich-Ludwig-Jahn-Grundschule  (Deutschlehrer Andreas Zielke)


Δημιουργήθηκε με το Padlet
https://padlet.com/andreaszielke6/kqzwe0av9n9i

1.Cherry,cherry

 2. Eine Tasse Teem Schokolade und Kaffee

Griechenland-Thessaloniki-3. Grundschule Nepolis, Thessaloniki

           
1. Pausenspiel 
Wo ist mein Fuß?

Material: keines
Spielanleitung:
1.Zwei Gruppen bilden (z.B. Mädchen/Jungen)
2. Jeder Spieler versucht auf den Fuß des Spielgegners zu treten.
3.Die Gruppe mit den meisten “Treffern” ist der Sieger.   


2.Pausenspiel
Verstecken
Material: keines
Spielanleitung:
Ein Spieler schließt die Augen und zählt laut bis 10 (nicht all zu schnell).
Die anderen laufen so schnell wie möglich weg und verstecken sich in der näheren Umgebung.
Nach Ablauf des Countdowns muss der Sucher die andere ausfindig machen, indem er die Namen der Entdeckten laut ruft oder laut die Stelle beschreibt, wo sich das Kind versteckt. Damit die Kinder nicht zu weit weglaufen, bekommen sie die Aufgabe, während des Suchens sich unbemerkt an die Wand heranzuschleichen und dort abzuschlagen.
Werden sie vorher vom Sucher entdeckt, so erhält dieser einen Punkt.
Haben sie es geschafft, sich unbemerkt an die Wand zu schleichen und anzuschlagen, haben sie gewonnen.
 


 3.Pausenspiel
Eins, zwei, drei, rotes Licht

Material: keines
Spielanleitung:
Ein Kind steht mit dem Gesicht zur Wand und ruft: „ Eins, zwei, drei, rotes Licht“. Die anderen Spieler stellen sich nebeneinander in einer Reihe auf, etwa 5 Meter Abstand vom Rufenden. Beginnt der Rufende seinen Spruch, darf die Gruppe in dessen Richtung losrennen. Ist er fertig, dreht er sich schnell um. Sobald er sich umgedreht hat, müssen die laufenden Kinder sofort stehen bleiben. Spieler, die sich noch bewegen, werden zurück zur Grundlinie geschickt. Gewonnen hat, wer den Rufenden zuerst berührt. Dieser löst ihn ab, und das Spiel beginnt von vorne.   

Das sind wir 



Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

schöner Herbstanfang 2018

Frau mit Sonnenschirm
Oscar-Claude Monet
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CF%89%CE%BD%CF%84_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AD
https://de.wikipedia.org/wiki/Claude_Monet
https://de.wikipedia.org/wiki/Frau_mit_Sonnenschirm_(Monet)

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

 eTwinning 2018

"Europäischer Tag der Sprachen"
Griechenland-Polen-Türkei

Griechenland-Thessaloniki




Unsere Videos

sich vorstellen

Unser Projekt

Polen (Gdynia)
sich vorstellen
   



das Projekt
          

Türkei (Liman Mahallesi - Has School)  
sich vorstellen
das Projekt
 


 
© Council of Europe, Strasbourg www.coe.int/EDL

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που εκπροσωπούνται στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ενθαρρύνονται να μάθουν περισσότερες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, στο σχολείο ή εκτός σχολείου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχοντας πεισθεί ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για επίτευξη μεγαλύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας, προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. 
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από το 2001.

To 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο ψηφιδωτό από πολιτιστικές και δημιουργικές εκφράσεις, η κληρονομιά μας τόσο από τις προηγούμενες γενιές των Ευρωπαίων όσο και αυτή για εκείνους που έρχονται.

Οι μεγαλύτερες λέξεις
Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για την αγάπη τους για τις μεγάλες λέξεις, αλλά δεν είναι οι μόνοι που επιθυμούν να δημιουργούν σύνθετες λέξεις ως ουσιαστικά. Ο αρχαίος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης επινόησε τη λέξη με τα 183 γράμματα, λόπαδο-τεμαχο-σελαχο-γαλεο-κρανιο-λειψανο-δριμ-υπο-τριμματο-σιλφιο-καραβο-μελιτο-κατακεχυμενο-κιχλ-επι-κοσσυφο-φατο-περιστερ-αλεκτρυον-οπτο-κεφαλλιο-κιγκλο-πελειο-λαγωο-σιραιο-βαφη-τραγανο-πτερύγων, που σημαίνει ένα πιάτο που αποτελείται από όλα τα είδη λιχουδιών, ψαριών, πτηνών και σαλτσών.

Μια γερμανική λέξη με 67 γράμματα είναι:

Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung

που σημαίνει...κανονισμός σχετικά με τις αρμοδιότητες.

Wortschatz: die Post/das Postamt