Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

St. Martin / Άγιος Μαρτίνος


Δες το βίντεο και έπειτα κάνε την άσκηση

https://learningapps.org/watch?v=php097xwj20

Βάλε τις φωτογραφίες στη σωστή σειρά, σύμφωνα με το βίντεο.

            

                                                           
Der heilige Martin und der Bettler, 1597/1599 - Ο Άγιος Μαρτίνος και ο επαίτης
El Greco (Domenikos Theotokopoulos) (Grieche, 1541 - 1614) - Ελ Γκρέκο (Δομίνικος Θεοτοκόπουλος)

Εθνική Πινακοθήκη Τεχνών στην Ουάσινγκτον, Ελαιογραφία σε καμβά (193 x 103 εκ.)
El Greco: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

Tο έθιμο της γιορτής του Αγίου Μαρτίνου και της πομπής με τα φαναράκια είναι ένα έθιμο που έχει ως σκοπό να μάθει στα παιδιά τη σημασία του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Γιορτάζεται και στην Αυστρία και την Ουγγαρία.
Ο Άγιος Μαρίνος μοιράστηκε έμπρακτα όλα τα υπάρχοντα του με τους συνανθρώπους τους και δίδαξε μέσω της ιστορίας του στους ανθρώπους το νόημα της συμπαράστασης και στήριξης αυτών που το έχουν ανάγκη. Ένα νόημα τόσο επίκαιρο σε κάθε εποχή.
Ο μύθος:
Ο Άγιος Μαρτίνος γεννήθηκε το 316 μ.Χ. στην Ουγγαρία. Ήταν 15 χρονών όταν έγινε Ρωμαίος στρατιώτης και, όταν ήταν 18 χρονών, βαφτίστηκε και έγινε Χριστιανός. 
Ήταν χειμώνας του 334. Στην Αμιένη της Βορείου Γαλλίας, μια πολύ ψυχρή μέρα ο άγιος Μαρτίνος (316-397) συνάντησε ένα γυμνό φτωχό στην πύλη της πόλεως. Τον λυπήθηκε αλλά τι να κάνει; Φορούσε μόνο τη στρατιωτική εξάρτηση και τον μανδύα του. Πήρε το ξίφος του, έσχισε τον μανδύα και έδωσε ένα κομμάτι στον φτωχό. Στον δρόμο τον περιγελούν για την περίεργη του αμφίεση. Τη νύχτα όμως βλέπει στον ύπνο του τον Χριστό, ντυμένο με το κομμάτι του μανδύα που είχε δωρίσει, να λέει στους αγγέλους που τον ακολουθούσαν: "Ο Μαρτίνος με έντυσε μ’ αυτό το ένδυμα".
Το 360 πήγε στο Πορτιέ, στη Γαλλία, και το 371 έγινε επίσκοπος στην Τουρς. Το 397 έχτισε ένα μοναστήρι στη Γαλλία και πέθανε εκεί. 
Καμιά φορά οι εικόνες τον δείχνουν με μία χήναΚάποιοι λένε ότι ο Μαρτίνος κρύφτηκε σε έναν στάβλο, για να μην τον βρουν. Αλλά οι χήνες τον πρόδωσαν, γιατί φώναζαν και έκαναν θόρυβο. Οι άνθρωποι στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία τρώνε χήνες, λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά από τη γιορτή αυτή. 
 
φαναράκι /     Laterne                                                            
                                                ραβδί με φωτάκι για φαναράκια/Lampionstab  



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

„Deutschsprachige Kultur vom 19. Jahrhundert bis heute“

1ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός της ΠΕΚΑΓΕΠΕ “Kinder kreativ” για δημιουργία αφίσας με θέμα: „Deutschsprachige Kultur vom 19. Jahrh...