Αφιερωμένο στο αρτοσκεύασμα πρέτζελ είναι το σημερινό doodle της Google.
https://de.wikipedia.org/wiki/Brezel
To πρέτζελ είναι ψημένο αρτοσκεύασμα που παρασκευάζεται από ζύμη και έχει χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες. Η συνταγή προέρχεται από την Ευρώπη, ενδεχομένως από μοναχούς στις αρχές του Μεσαίωνα.
Συναντάται στους φούρνους όλους του κόσμου και είναι δημοφιλές συστατικό της γερμανικής κουζίνας. Έχει τραγανή καφετιά κρούστα και χαρακτηριστική γεύση που προκύπτει από αντίδραση Maillard κατόπιν επεξεργασίας της διαμορφωμένης ζύμης με μαγειρική σόδα ή αλισίβα.
Συνήθως είναι καρυκευμένο με αλάτι, ή εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα αρτύματα όπως ζάχαρη και κανέλα, γλυκάνισος, σπόροι ή κάρυα. Υπάρχει νηστίσιμη εκδοχή του, γλυκές και αλμυρές παραλλαγές. Μπορεί να είναι επικαλυμμένο με τυριά, ζάχαρη,σοκολάτα, γλάσο, καραμέλα ή γιαούρτι.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων με διάφορους βαθμούς σκληρότητας, αφράτα πρέτσελ που πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους, και σκληρά ψημένα πρέτσελ που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι και διατίθενται συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για την προέλευση των πρέτσελ. Ετυμολογικά, η λέξη πρέτσελ ίσως προέρχεται από την Λατινική λέξη brachium που σημαίνει χέρι και συνδέεται με την ελληνική λέξη βραχίονας.
Συνοδεύει τους Χριστιανούς στη νηστεία και για πολλούς το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού με σταυρωμένα χέρια ενώ κάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.
Σε μία ιστορία αναφέρεται ότι ένας φούρναρης, που κατηγορείτο για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο εφευρετικός φούρναρης διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το πρέτσελ.
Η πρώτη γραφική απεικόνιση πρέτσελ ήταν στην εγκυκλοπαίδεια της Αλσάτιας Hortus deliciarum το 1160 μ.Χ.
Το πρέτσελ είναι παραδοσιακό σύμβολο της συντεχνίας των αρτοποιών, και απεικονίζεται στα οικόσημά τους, στις ταμπέλες των καταστημάτων τους και στα λογότυπα πολλών εταιρειών, παραγωγών και εμπόρων ειδών αρτοποιίας.
Από το 2016 υπάρχει μουσείο ειδικά για τα πρέτσελ στο Ερντμανχάουσεν του Λούντβιγκσμπουργκ Γερμανίας.
Το μεγαλύτερο πρέτζελ στον κόσμο παρασκευάστηκε την 25η Οκτωβρίου 2015 στο CIFCO του Σαν Σαλβαδόρ. Ζύγιζε 783,81 κιλά,είχε 8,93 μ. μήκος και 4,06 μ. πλάτος, σύμφωνα με το wikipedia.
πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B5%CE%BB
Brezel-Rezept
https://www.gutekueche.at/brezel-rezept-5660
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου